top of page
TC|B (Techniek Centrum Brainport)
Klok.png

Rondleiding

30 - 45 minuten

TC|B (Techniek Centrum Brainport)

Indumastraat 13

5753 RJ Deurne

Benieuwd naar onze openstaande vacatures? Neem een kijkje op onze site of stuur een mail en vraag naar de mogelijkheden.

Techniekcentrum | Brainport in Deurne is de voorkeursroute voor technische BBL’ers uit de Peelregio.

Deze unieke vakopleiding brengt, in samenwerking met ROC Ter AA, de meest toonaangevende metaalbedrijven uit de Peelregio samen. Hierdoor worden onze studenten opgeleid tot toekomstgerichte en pro-actieve experts binnen hun vakgebied.


‘Weten hoe iets gemaakt wordt, dat vind ik zo gaaf.’

Techniekcentrum Brainport: dé opleiding voor praktische toptechnici

Techniek. Elk moment van de dag heb je er mee te maken. En meestal heb je het niet eens in de gaten. Techniek, een wonder van creatief vernuft, de ongekende vaardigheden met materialen. Techniek, het is er gewoon … van een simpel kunststof theelepeltje tot een complex wonder van vooruitgang, de smartphone, van een modern koffiezetapparaat tot een elektrische auto, bijna alles in onze omgeving is op een of andere manier gemaakt door mensen die met techniek werken. Vakmensen worden ze genoemd, maar eigenlijk zijn het meesters over materiaal, of het nu metaal is of kunststof. Geef ze een idee en ze maken het. Je hebt geen idee van wat er allemaal aan vooraf gaat voordat je zo’n lepeltje in je koffie stopt. Hier op techniekcentrum Brainport, hét samenwerkingsverband voor bedrijven en MBO in de regio gaat de wereld van techniek voor jongeren open.


Mensen hebben geen idee hoe iets gemaakt is

In onze regio wordt dat allemaal gemaakt. En techniek is breed hè. Dat gaat van de wat grove metaalbewerking tot minutieuze technieken op de vierkante micrometer. In alle machines waar toptechnologiebedrijven als Philips, ASML mee werken, zitten onderdelen die al die vakmensen hier in de regio maken. Dat weet bijna niemand. Ik zeg wel eens: zonder ons zouden ze in Azië geen telefoons kunnen maken en dronk iedereen zijn koffie zwart. Mensen zien vaak alleen het eindproduct, maar hebben geen idee hoe het gemaakt is.


Ik heb hart en handen aan techniek verpand

Soms snap ik ook niet waarom zo weinig mensen ervoor kiezen. Ik heb nu mijn eigen bedrijf, ik kom om in het werk. Wie had dat nou gedacht? Ik leer op een andere manier, altijd gedaan ook; met mijn handen kon en kan ik alles, ik noem dat wel eens creatieve intelligentie. Ik wilde gewoon aan de slag. En daar is zo’n behoefte aan op dit moment. 20 century skills? Gewone skills, daar gaat het ook om. In de tijd dat ik naar school ging, moest ik me eerst door alle theorie heen slaan voordat ik aan de machine kon. Ik was echt een ander type leerling. Dit Techniekcentrum Brainport zou voor mij een uitkomst zijn geweest. Hierin werken het MBO en bedrijven samen. Praktijk en theorie lopen naadloos in elkaar over. En we werken hier met de nieuwste machines en apparatuur. De mensen die hier worden opgeleid kunnen zo bij mijn bedrijf aan de slag. Ik denk dat ze verder zijn dan mijn eigen mensen. Ik zeg nadrukkelijk we, want ik heb hier mijn hart én handen aan verpand. Dit zou zo’n mooie toevoeging kunnen zijn, Zou, zeg ik nu nadrukkelijk, want dan is er nog wel werk aan de winkel.


Makers hebben de toekomst in handen

Het was geen verrassing dat ik een technische opleiding zou gaan volgen. Ik sleutelde af vanaf het moment dat ik me kan herinneren aan scooters en later aan auto’s. En gewoon al geld verdienen, hè. Op mijn 18ereed ik al in een zelf opgeknapte BMW. Dat deed niemand! Daar keken mijn klasgenootjes wel van op. Zelf lassen, sleutelen, net zo lang bezig zijn tot het helemaal top is. Op de opleiding hadden ze al snel door dat ik niet van de theorie was. Mijn moeder vooral vond het destijds belangrijk dat ik MBO 4 zou doen. Voor mij was dat niet de juiste weg, bleek al snel. Met veel moeite heb ik de opleiding afgemaakt. Maar, ik merk het elke dag: een gedegen basis en een diploma zijn ook zo belangrijk. Ik kan iedereen het Techniek Centrum Brainport aanraden. En topopleiding van 2 in plaats van 3 jaar.


MBO en bedrijven trekken samen op in TCB

Ik zie jongeren hier opbloeien. Tegen alle moeders zou ik willen zeggen: ‘Kom maar eens kijken hoe gelukkig ze zijn.’ Deze studenten worden de beste in hun vak! Neem dat van mij aan als werkgever. Als ze hier binnenkomen staan ze binnen een week aan de meest geavanceerde machine. Ja, je maakt de coolste dingen, je staat continu aan de wieg van technische vernieuwingen en je verdient beter dan gemiddeld. Techniekcentrum Brainport wakkert de nieuwsgierigheid van studenten aan. Zeker als je niet precies weet wat je mogelijkheden zijn. De praktische insteek opent de wereld van morgen. De studenten gaan echt werken aan technische oplossingen voor die wereld. Dat zorgt ervoor dat hun toekomst is gegarandeerd. Hier zijn ‘de makers van morgen’ elke dag in de weer met dingen waar ze energie van krijgen, waar ze trots op zijn. Dat kunnen heel ‘gewone’ producten zijn, maar ook heel geavanceerde. En- trouwens: we noemen ze geen vakman meer, dat klinkt zo oubollig, voor mij zijn het meesters over het materiaal of zoiets


Het vonkt in Techniek Centrum Brainport

Wat er hier op Techniekcentrum Brainport gebeurt is precies waar ik naar op zoek was als 16-jarige. Je komt hier geen school binnen, maar een geavanceerde werkplaats. Hier staan machines die ik zelf niet eens heb in mijn bedrijf. Dat is voor studenten natuurlijk fantastisch. Daarom heb ik me ook verbonden aan TCB. De machineleveranciers hebben hier hun nieuwste techniek neergezet zodat leerlingen toppers in het vak worden. Zij brengen de nieuwste skills mee en zorgen er zo voor dat ik met mijn bedrijf voorop blijft lopen. Ze zien wat er allemaal kan met techniek! Want dat is natuurlijk wel met techniek. De ontwikkelingen gaan zo snel, dat je bij moet blijven. Maar er is een ding zeker. Wat er ook verandert, welke machine er ook komt, mensenhanden blijven aan de basis staan. Makers hebben gewoon de toekomst in handen. En dat moeten we laten zien. Dat gebeurt nu te weinig. We hebben zo veel van die jongens en meiden nodig. Met TCB hebben we goud in handen, maar het komt er nog niet uit.


Maak techniek hot en hip

Je ziet, mij hoef je niet te overtuigen van het belang van vooruitstrevend techniekonderwijs. Daarom investeer ik hierin met een aantal andere collega’s, daarom werken we samen met het MBO om ook voor deze doelgroep onderwijs zo in te richten dat het past. We moeten met zijn allen techniek ‘hot en hip’ maken. We moeten laten zien wat je ermee kunt door jongeren op te leiden op Techniek Centrum Brainport. Als ondernemer en ‘mede-eigenaar’ van TCB zie ik hoe lastig het is om onszelf te positioneren. We zijn geen bedrijf en geen school, we zitten er precies tussenin. Maar dat het aan een behoefte voldoet is zeker.

Als je hier binnenloopt voel je het meteen. In de praktijkruimte wordt hard gewerkt onder leiding van de beste ‘materiaalmeesters’ uit mijn bedrijf. Buigen, frezen, verspanen, het vonkt! Het is zo belangrijk om kennis over te dragen op volgende generaties. In een gedeelte van praktijkruimte met schitterende fonkelnieuwe machines krijgt een groepje theorieles. Ze kunnen het geleerde meteen in de praktijk brengen. Maar nog niet voldoende jongeren weten de weg hiernaartoe te vinden. Dat kan alleen als alle samenwerkende partijen TCB bovenaan de ‘prioriteitenlijst’ zetten. Écht samenwerken tot een zelfstandige onderneming/opleiding met een eigen dynamiek en leerlingen die daarbij passen!


Samen. Toekomst. Maken. > Techniek: de toekomst in handen

Vijf jaar geleden zijn we begonnen met ons idee een ‘educatieve startup’. Met dezelfde groeistuipen als elke andere startup. Maar die moeten er nu wel af. Ik heb het gevoel dat we – omdat we tussen opleiding/school en bedrijfsleven zitten – door geen van beiden helemaal worden gezien. De bedrijven dragen financieel bij en laten hun beste mensen hier de jongeren ondersteunen, maar ze zouden echt meer bij het TCB betrokken moeten zijn. Mee aan het stuur! Mee bepalen. Laten zien dat je deze prachtige ‘samenwerkingsverband’ op handen draagt. Datzelfde geldt voor het MBO. TCB is een opleiding die mede door het MBO wordt vormgegeven. Met TCB biedt het ROC een opleiding aan die aanvult! Dat moeten we laten zien. En de leveranciers van de machines moeten hier regelmatig met klanten over de vloer komen om te laten zien: kijk dit kan er met onze technologie. Het werkt voor iedereen. TCB heeft een eigen positie in de techniek in de regio en is zo een onmisbare schakel. Dat zou het moeten zijn. TCB moet vol in de etalage van het opleidingsaanbod. Hier maken jong en oud samen de toekomst van techniek.


Gaan we er samen voor?

Op dat punt staan we nu. Nu is het moment om te zeggen: we gaan er echt voor. Van startup naar scale up! Nu stappen we over onze ‘gevoeligheden’ heen en richten we ons op het doorbouwen van een opleiding die het verschil kan maken in de regio en voor veel jongeren de plek is waar hun toekomst begint. Dan krijgt TCB die eigen plek in de regio, goed gepositioneerd, gedragen door ondernemers en andere organisaties. En plek die uitstraalt: Techniek Centrum Brainport heeft de toekomst van techniek in handen!

bottom of page